Poljoprivrednici traže proglašenje vanrednog stanja


10.07.2023 11:37


'Ministre poljoprivrede, iznesite ovo na Vladu, dođite da spasimo ono što se spasiti može'. 



Poljoprivredni proizvođači sa područja Bijeljine, Ugljevika I Lopara traže od Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva da hitno proglase vanredno stanje u Semberiji kako bi se spriječilo dalje širenje svinjeske afričke kuge. Iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice poručuju da je situacija alarmantna i da je upitan opstanak stočnog fonda.

"Danas smo poslali Vladi Srpske i Ministarsrtvu poljoprivrede zahtjev da se proglasi vanredno stanje, da se pokušamo zaštititi, da spasimo bar ovaj dio Semberije gdje još svinjaska kuga nije došla do izražaja", rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić.

On je istakao da su zatajili oni koji su odgovorni te da se svinjska kuga naglo raširila.

"Ne mogu da razumijem ni lokalni Krizni štab da oni sa jednom ekipom i pet ljudi mogu to sve da saniraju, da se politički prepucavaju oko svega ovoga. Nama ne treba politika, narod ne vjeruje nikom. Nemojte se igrati sa narodom", rekao je Bakajlić i naglasio:

"Ministre poljoprivrede, iznesite ovo na Vladu, dođite da spasimo ono što se spasiti može".

A onda se obratio lokalnoj skupštinskoj većini.

"Odbornici, zašto ćutite? Kravataši, uzmite prskalice idođite da spasimo stočni fond, a krivca ćemo tražiti kad saniramo posljedice", jasan je bio Bakajlić.



Izvor: BN
Foto: Ilustracija