Nema krize u Savjetu ministara BiH: Idu 'evropski' zakoni i kupovina zgrade UIO


25.07.2023 09:48


Politička kriza koju je navodno izazvao Milorad Dodik odlukama NSRS očigledno je bila još jedan od njegovih blefova sa ciljem da se po ko zna koji put iskoristi u ličnom interesu. 



U tom smislu nije zgorega se podsjetiti da je epilog nekadašnje slične krize i galame vezano za rad Suda i Tužilaštva BiH bio dolazak tadašnje visoke evropske predstavnice Ketrin Ešton u Banjaluku i nakon „spuštanja lopte“ dogovoren strukturalni dijalog koji nikada nije dao nikakav rezultat, ali jeste tadašnji predmet u Tužilaštvu BiH o izgradnji zgrade Vlade RS sa teškim kriminalnim dokazima prebačen iz Tužilaštva BiH na entitetsko tužilaštvo u RS, da bi ubrzo bio odbačen kao neosnovan.

 

Dodik odustao od referenduma

 

Sva tadašnja velika galama, priče o otcjepljenju i politička drama koju je napravio Milorad Dodik, bila je radi „minornih“ razloga, a ne velikih nacionalnih ideja, kako je on to predstavljao. Cijela stvar je, naravno, u javnosti vrlo brzo zaboravljena, a Dodik se ponovo vratio u sedlo „čuvara“ srpske nacionalne ideje i RS.

Velika „pobjeda“ evropske diplomatije: Ketrin Ešton ubjedila Dodika da odustane od referenduma

 

Nova Dodikova prevara

 

Nova politička kriza koja „potresa“ BiH nakon odluka NSRS i međusobnih optužbi na relaciji Milorad Dodik i visoki predstavnik Kristijan Šmit već sada pokazuje sličnu matricu ishoda i očigledno je da od velike prašine koja se digla neće biti ništa, a da će se sve završiti na trivijalan način.

Iako je NSRS prije mjesec dana izglasala zaključke da do rješenja krize sa Ustavnim sudom BiH na nivou zajedničkih institucija neće donositi nikakve odluke, već sada je jasno da npr. Parlament BiH i Savjet ministara rade sasvim normalno, čak vrlo efikasno. Donose se odluke, zakoni… kao da se ništa nije desilo.

 

Evropski Dodik i kupovina zgrade Grand trejda od strane UIO BiH

 

Tako već na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH bi trebalo da razmatra nacrte zakona o sudovima BiH i o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH. Pri tome se najavljuje donošenje cijelog seta tzv. evropskih zakona i ubrzan put BiH u EU.

Nije izostao ni kontinuitet puta BiH u NATO. Pa prema predloženom dnevnom redu, pred ministrima bi trebalo da se nađe i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, kao i informacija o preporukama NATO-a po dokumentu „Informacija o realizaciji aktivnosti iz Programa reformi BiH 2021 i Programa reformi BiH 2022“ Komisije za saradnju sa NATO-om, najavljeno je iz Savjeta ministara BiH za današnju sjednicu.

Za Dodika je ključna tačka 13. dnevnog reda koja glasi: Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o odobravanju projekta nabavke i izgradnje objekata za regionalne centre i Centralni ured Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i rekonstrukcije graničnih prijelaza.

Dakle, glavni Dodikov ulog je ovaj put kumovska zgrada Mila Radišića „Grand trejd“ u Banjaluci za koju se traži iznos preko 100 miliona KM.

Kada se ovaj posao obavi, cijela politička kriza u BiH će biti okončana, kako je to već najavio delegat SDS u Domu naroda Parlamenta BiH Mladen Bosić.



Izvor: Istokrs
Foto: Istokrs