Sada mogu zaboraviti na novac od bilo koga zbog sankcija


02.08.2023 10:15


Spekulacije da će SAD dodati imena još nekih funkcionera Republike Srpske na svoju „crnu listu“ su se obistinile. 



Pored Milorada Dodika, koji je tamo odavno, na listi su se našli još premijer Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministar pravde Miloš Bukejlović i srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović.

Možda je zabrana ulaska najviše zaboljela Cvijanovićevu, budući da je, po funkciji, bila predodređena za putovanja u inostranstvo.

 

Puljić: Sad mogu zaboraviti na novac

 

Osim toga, bila je jedini visoki funkcioner SNSD koji je do sada nesmetano ulazio na teritoriju SAD i bio gost američkoj administraciji.

– Ovi lideri direktno su odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u Republici Srpskoj, čime se opstruiše i ugrožava sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma – navedeno je u odluci Kancelarije za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD.

Sudeći prema prvim reakcijama, niko od funkcionera ne pridaje veliki značaj ovoj činjenici. Makar javno. Da li je baš tako i kolika je stvarna moć američkih sankcija, ako pogledamo dosadašnje iskustvo Dodika, Nikole Špirića i ostalih sankcionisanih, ne samo u RS, nego i u FBiH?

Politički, posljedice se ne osjećaju, jer tradicionalno svi sa tog spiska na izborima prolaze odlično. Finansije i lični život su već druga priča. Riječ je o tihim sankcijama, u pozadini, koje nisu navedene u zvaničnoj odluci Amerikanaca. Na to je pažnju skrenuo i Ivica Puljić, dopisnik Al džazire iz Vašingtona.

– Ljudi na Balkanu potcjenjuju američke sankcije zaboravljajući da se mnogo više toga odvija iza, a ne ispred zavjese. Ono što javnost ne zna odvija se tiho, vrlo bolno po sankcionisane i njihove jatake. Sankcije imaju dugotrajne posljedice i treba im vremena da postignu učinak – napisao je na društvenim mrežama, povodom novog paketa sankcija zvaničnicima Srpske.

– Sada mogu zaboraviti da će dobiti novac od nekoga. Republika Srpska je pred bankrotom – tvrdi Puljić.

Aleksandar Savović, izvršni direktor Centra za ekonomske, pravne i društvene analize iz Irske, tvrdi da će sankcije koje je OFAC nametnuo zvaničnicima RS imati značajne posljedice za one koji su sankcionisani, ali i za njihove porodice i okruženje. Iako se vrti dogma kako sankcije nemaju uticaja, kaže Savović, njegovo mišljenje je da nisu Amerikanci baš toliko blesavi.

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da su dosadašnji efekti sankcija domaćim moćnicima gotovo izostali, ali da je sasvim sigurno da su išli preko leđa građana, koji su mahom napuštali ovaj prostor.

– Iluzija je očekivati da oni promijene svoju politiku, jer se ni na jednom mjestu nisu kritički suočili sa greškama sopstvene politike i bezuslovno su uvjereni u to da rade pravu stvar – kaže Topićeva.

 


Izvor: BN/Srpskainfo
Foto: BN/Srpskainfo