MMF nije dao novac, jer lideri odbijaju reforme


21.08.2023 09:19


Međunarodni monetarni fond i BiH nisu zaključili sporazum jer bh. lideri nisu pokazali spremnost za reforme, rekao je u oproštajnom intervjuu za "Nezavisne" Endrju Džuel, sada već bivši rezidentni predstavnik u BiH.



On je rekao da je MMF u zamjenu za novac od lidera tražio reforme koje bi pomogle BiH.

"Kada su oni rekli da na te reforme ne mogu pristati, mi smo zaključili da nema sporazuma", rekao je Džuel u intervjuu Nezavisnim, navodeći da .

Navodi da je uloga MMF-a da održe ekonomsku stabilnost i ubrzaju ekonomski rast i tako pokušaju osigurati prosperitet za sve.

"A reforme koje smo tražili nisu tako neuobičajene. Na primjer, govorili smo da želimo više transparentnosti preduzeća u državnom vlasništvu, bolje upravljanje. Tu je bilo nekog napretka, ali bilo je mnogo drugih reformi koje su vaše vlasti smatrale težim za implementaciju", kazao je on.

Kada su u pitanju sankcije, kazao je da to ne bi komentarisao, jer to nije područje u kojem djeluje MMF.

"Ali, spomenuli ste uskraćivanje novca. Mislim da bi neko sa strane mogao reći da smo to uradili mi. Zadnji put kada smo pozajmili to su bili Instrumenti brze pomoći 2020, a imali smo i posebnu alokaciju SDR-a, što je bilo za sve zemlje članice. Tako da u kontekstu programa MMF-a od 2016. nismo davali novac. Nekom sa strane bi se to moglo činiti da smo uskratili novac. Međutim, ja bih to postavio drugačije - nismo vidjeli volju lokalnih vlasti da implementiraju reforme za koje mislimo da su bitne", kazao je bivši rezidentni predstavnik u BiH.



Izvor: BN/Nezavisne
Foto: Nezavisne