Manevri Milorada Dodika preko tuđih leđa?!


05.06.2022 04:58


"BiH 34 puta od ukupno 36 izjava pridružila se deklaracijama Evropskog vijeća kod uvođenja različitih restriktivnih mjera EU prema Ruskoj Federaciji. Dodik najavljuje da će u Beogradu zajedno sa Željkom Cvijanović, predsjednicom Republike Srpske, imati sastanak sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovim, a naredne sedmice, kaže, imaće susret sa Putinom u Rusiji...



Bosna i Hercegovina se pridružila sankcijama Evropske unije (EU) prema Ruskoj Federaciji putem Misije BiH u Briselu.

To je učinjeno na osnovu Strategije vanjske politike i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kazali su za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kabineta Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Istovremeno, Tarik Lazović, savjetnik ministrice spoljnih poslova BiH Bisere Turković, za RSE je kazao da se "BiH 34 puta od ukupno 36 izjava pridružila" deklaracijama Evropskog vijeća kod uvođenja različitih restriktivnih mjera EU prema Ruskoj Federaciji.

Prema zvaničnim informacijama objavljenim na stranici Evropskog vijeća, BiH se "uskladila s Evropskom unijom" kod sankcionisanja nekoliko stotina pojedinaca i kompanija iz Rusije.

Koje su mjere na snazi?

Među restriktivnim mjerama su, pored ostalih, zabrana uvoza iz Rusije i izvoza u Rusiju uglja, čelika i drugih metala, goriva za avione, sankcije Okritie, VTB i drugim bankama, te pojedincima kao što su Roman Abramovič, oligarh blizak Vladimiru Putinu.

BiH se pridružila EU i osudila ruske cyber napade na ukrajinsku infrastrukturu, zločine ruske vojske u Buči, rusko priznanje nezavisnosti Donjecka i Luganska, ali i izricanje devetogodišnje zatvorske kazne ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom.

"Zemlje koje su se uskladile s Odlukom Vijeća osiguravaju usklađenost svojih nacionalnih politika s predmetnom Odlukom Vijeća", naglasili su iz Evropske unije.

Gdje je zapela implementacija?

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića su za RSE naglasili da su "zahtjev za implementaciju sankcija" proslijedili predsjedavajućem Savjetu ministara Zoranu Tegeltiji.

Odluku o praktičnoj primjeni sankcija mora donijeti Savjet ministara BiH, kao što je ranije bio slučaj kod uvođenja međunarodnih sankcija Iranu, Sjevernoj Koreji, Liberiji ili tzv. Islamskoj državi u Iraku i Siriji. U toj odluci se detaljno moraju nabrojati osobe, kompanije i detalji sankcija. Odluka se objavljuje u Službenom listu BiH čime stupa na snagu.

"Predsjedavajući Savjeta ministara i ministri iz Republike Srpske blokiraju implementaciju za što moraju snositi punu političku odgovornost. Imidž i politička pozicija BiH u Evropi ne trebaju biti ugroženi zbog njihovih blokada", naglasili su za RSE iz Džaferovićevog kabineta.

Ambasadori EU i država grupe G-7 na sastanku sa Šefikom Džaferovićem su 28. marta zatražili da "nadležne institucije BiH provedu restriktivne mjere protiv institucija i drugih subjekata Ruske Federacije predviđene aktima kojima se BiH pridružila".

Žozef Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i sigurnost, ranije je saopštio da se BiH uskladila s odlukama EU koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji i Bjelorusiji, zbog invazije na Ukrajinu.

S njima su se uskladile i zemlje kandidati Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija, kao i Island, Lihtenštajn i Norveška koje nisu članice EU, te sama Ukrajina.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i dalje negira da je BiH uvela sankcije Rusiji, najavljuje da će u Beogradu zajedno sa Željkom Cvijanović, predsjednicom Republike Srpske razgovarati sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovim o, kako kaže važnim pitanjima i temama koje su započete prošle godine.

"Riječ je izgradnji gasovoda, izgradnji termoelektrana na gas, kao i drugim stvarima u vezi sa saradnjom u oblasti ekonomije. Moramo da sagledamo koje su to perspektive. Naredne sedmice boraviću u Sankt Peterburgu na ekonomskom forumu, na kojem se dogovara i moj sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom", rekao je Dodik u popodnevnim satima novinarima u Stričićima kod Banjaluke.

Prije podne u izjavi datoj novinarima, kada je najavio sastanak sa Lavrovim u Beogradu, Dodik nije kazao da će tom beogradskom susretu prisustvovati i formalna predsjednica Republike Srpske. Takođe, u prijepodnevnoj izjavi Dodik je najavio da će se 17. juna sastai sa Putinom u Rusiji...

Iako još uvijek nije poznato da li Lavrov dolazi u Beograd i hoće li biti tog susreta, s pravom se postavlja pitanje zbog čega, ako BiH nije uvela sankcije Rusiji, Dodik nije pozvao Lavrova u Sarajevo, gdje mu je radno mjesto ili u Banjaluku,gdje je sjedište institucija Republike Srpske.



Izvor: BN
Foto: Arhiva