RiTE Ugljevik priznaju da dug ne mogu sami isplatiti


24.11.2023 07:53


Bliži se rok kada RiTE Ugljevik mora da počne sa isplatom duga od 250 miliona KM. Kažu sami dug ne mogu isplatiti, očekuju pomoć od Vlade i Elektroprivrede Republike Srpske. 



RiTE Ugljevik svoja dugovanja prema 'Elektrogospodarstvu Slovenije' ne može više da odlaže, a krajnji rok za početak vraćanja je 1. januar 2024. godine. Prema pravosnažnoj presudi Arbitražnog vijeća u Beogradu iz jula ove godine, RiTE 'Ugljevik', na ime duga za do sada neisporučenu električnu energiju mora da isplati 67 miliona evra, zatim kamatu u visini od 52 miliona, te da isporučuje trećinu proizvedene struje potražiocu.

Rukovodstvo ovog strateškog preduzeća nemoćno je u namjeri da samo riješi problem, pa su oči uprte u 'Elektroprivredu' i Vladu RS.


Što se tiče arbitražne odluke, vezano za slovenačku elektrodistribuciju, u rješavanje problema uključeni su matično preduzeće i Vlada Republike Srpske, jer smo svjesni da RiTE 'Ugljevik' ne može preuzeti taj teret, te svi zajedno činimo napore da iznađemo mogućnosti kako bi taj dug riješili, rekao je Diko Cvjetinović, V. D. generalnog direktora RiTE 'Ugljevik'.

Cvjetinović dodaje:

'U toku su pregovori sa Slovencima, te ja vjerujem da ćemo iznaći najbolje moguće rješenje i postići dogovor, kako ćemo taj dug otplatiti. Ako bude sve onako kako smo planirali, već od nove godine bi trebala da krene isporuka jedne trećine električne energije, tako da se ne bi stvarale nove obaveze. Ja vjerujem u zajednički dogovor, kao i da tom prilikom neće doći do većih problema, te da će preduzeće u narednom periodu biti stabilno i da će poslovati.'

Podsjećamo, Slovenci su pokrenuli dva spora protiv RiTE 'Ugljevik' i BiH, tražeći ogromnu odštetu po osnovu prijeratnih ulaganja u termoelektranu. Prvi je spor u Beogradu, koji je sada i zvanično okončan, a drugi pred arbitražom u okviru Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu.

'Taj spor je stopiran dok se ne riješi ovaj u Beogradu. Slovenci neće preduzimati ništa – taj spor miruje. Ako dođe do dogovora po beogradskoj arbitraži, taj spor će mirovati dok ne ispunimo sve obaveze, rekao je Cvjetinović'.

V.D. direktora RiTE Ugljevik nije se izjasnio po pitanju da li će ceh za milionske račune nastale u prošlosti platiti građanivećom cijenom električne energije Republike Srpske.



Izvor: BN
Foto: Ilustracija