" />   " />   " />


Dodik i Čović se udružili protiv skenera na izborima


26.02.2024 14:07


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik od samog je starta protiv izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na integritet izbornog procesa, kao i namjere da odluko o promjenama donese visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koga vlasti Republike Srpske ne priznaju. 

 


"Različiti oblici elektronskog glasanja postoje u 11 zemalja u Evropi, a koristi se samo u četiri države članice EU", rekao je ranije Dodik te dodao da korištenje biometrije na glasačkom mjestu ne postoji ni u jednoj evropskoj državi.

"I nemojte reći da je sistem zaštićen - nije. Čim postoji server, postoji i memorija. Zašto onda toliko insistiranje da BiH i u ovome bude mimo svijeta? A, ključno pitanje, kakve veze s integritetom izbornog procesa ima Šmit? Da ne želi možda da zna ko su građani koji ne glasaju za opcije koje on preferira", poručio je Dodik.

Međutim, osim Dodika sada otvorenu sumnju izražavaju i iz HDZ-a BIH. Jedna od čelnih ljudi ove stranke, takođe čovjek sa američke crne liste, Marinko Čavara.

"Što se tiče Izbornog zakona, mi mislimo da se kroz integritet izbornog procesa mora doći do toga da se izaberu zaista oni predstavnici za koje su glasovali oni koji glasaju. To su domovi naroda i Predsjedništvo BiH. Sad se posmatra kao da su svi nepošteni koji izlaze na izbore, a da će biti pošteni oni koji kontrolišu softvere i moderne tehnologije", kazao je Čavara.

S druge strane, kaže Čavara, postoje informacije da je oprema već tu, da je neko nabavio, da je neko uložio milione, da je sad treba instalisati.

"Mi jesmo za moderne tehnologije, ali kroz normalne procedure i za nabavku te opreme. Postojeći izborni zakon osigurava integritet izbornog procesa, a tim da imamo CIK koji u sastavu izmijenjenom nije zakonit. Mi smatramo da treba promijeniti članove koji nisu legalno izabrani, rekao je Čavara, pišu Vijesti.ba.

 


Izvor: BN
Foto: Ilustracija/Vijesti.ba